מטרה:
1. מתוך הכרה בזכותו היסודית של כל בעל חיים, כהגדרתו להלן, להתחשבות בצרכיו הבסיסיים, ולמניעת סבל והתעללות בו, מטרתו של חוק זה היא לכונן בית משפט יעודי, אשר יגן על זכויות בעלי החיים.
הגדרות:
2. (א) "בעל חיים", כהגדרתו בחוק צער בעלי חיים (הגנה על בעלי חיים), תשנ"ד-1994
(ב) "עניני בעלי חיים" הם אחד מאלה:
(1) כל הליך לפי חוקים אלה:
(א) חוק צער בעלי חיים (הגנה על בעלי חיים), תשנ"ד-1994
(ב) חוק צער בעלי חיים (ניסויים בבעלי חיים), תשנ"ד-1994
(ג) חוק להגנת חיית הבר, תשט"ו-1955
(ד) חוק איסור ייצור וסחר בפרוות, תשפ"א-2020
(2) כל סכסוך שעניינו משמורת, אימוץ או זכויות החזקה של בעל חיים
כינון בית המשפט לענייני בעלי חיים:
3. (א) שר המשפטים רשאי להסמיך בצו בית משפט שלום מסוים לשבת כבית משפט לעניני בעלי חיים, אשר ידון בעניני בעלי חיים, ולקבוע את תחום שיפוטו לצורך חוק זה; צו כאמור יכול שיסמיך את בית המשפט לדון בכל הענינים או בחלקם.
(ב) שר המשפטים, בהסכמת נשיא בית המשפט העליון, רשאי למנות שופטים מבין שופטי בית משפט השלום, שידונו בבית המשפט לעניני בעלי חיים, וכן למנות סגן נשיא לעניני בעלי חיים; על מינוי של סגן נשיא לעניני בעלי חיים ועל כהונתו יחולו הוראות סעיף 9(ב) ו-(ג) לחוק בתי המשפט [נוסח משולב], התשמ"ד-1984, החלות על מינויו וכהונתו של סגן נשיא בית משפט שלום.
(ג) כשיר להתמנות לשופט בית משפט לעניני בעלי חיים מי שהינו בעל ידע ונסיון מקצועי בתחום זה.
(ד) הוראות חוק זה אינן באות לגרוע מסמכותו של שופט בית משפט לעניני בעלי חיים לדון בענינים הנדונים בבית משפט השלום.
(ה) נשיא בית המשפט העליון, באישור שר המשפטים, רשאי למנות שופט, או אדם הכשיר להתמנות שופט של בית משפט שלום, לרשם של בית משפט לעניני בעלי חיים, ודינו כדין רשם של בית משפט שלום.
(ו) שר המשפטים, בהסכמת נשיא בית המשפט העליון, ובאישור ועדת החוקה חוק ומשפט של הכנסת, רשאי לקבוע בצו ענינים נוספים שבית המשפט לעניני בעלי חיים יהיה מוסמך לדון בהם על פי חוק זה.
סמכות בית המשפט לענייני בעלי חיים:
4. ענייני בעלי חיים לפי חוק זה יידונו בבית המשפט לעניני בעלי חיים.
הוראות נוספות בעניין סמכות:
5. ערעור על החלטה אחרת של רשם לפי סעיף 96(ב) לחוק בתי המשפט [נוסח משולב], תשמ"ד-1984, בתובענה בעניני בעלי חיים, או ערעור על החלטה או צו של רשם הוצאה לפועל לגבי ביצוע פסק דין בעניני בעלי חיים יידון לפני בית המשפט לעניני בעלי חיים, בפני שופט אחד; לענין סעיף זה, "פסק דין" – כמשמעו בחוק ההוצאה לפועל, תשכ"ז-1967.
איחוד תיקים:
6. (א) הוגשו תובענות בעניני בעלי חיים לכמה בתי משפט באותו אזור שיפוט, יידונו התובענות יחדיו בבית המשפט לעניני בעלי חיים שיקבע נשיא בית משפט השלום או סגן הנשיא לעניני בעלי חיים, לפי סעיף 49(א) לחוק בתי המשפט [נוסח משולב], תשמ"ד-1984.
(ב) הוגשו תובענות כאמור לבתי משפט באזורי שיפוט שונים, רשאי נשיא בית המשפט העליון או המשנה לנשיא להורות על העברת הדיון לבית המשפט לעניני בעלי חיים שיקבע, שידון בהם יחדיו.
(ג) נשיא בית משפט השלום או סגן הנשיא לעניני בעלי חיים רשאי להורות, שסוג תובענות בעניני בעלי חיים יידונו בבית משפט לעניני בעלי חיים, שיקבע.
(ד) תובענה חדשה בעניני בעלי חיים תוגש על ידי בעלי הדין לאותו בית משפט לעניני בעלי חיים שדן בתובענה קודמת בענינם, אלא אם כן הורה נשיא בית משפט השלום או סגן הנשיא לעניני בעלי חיים, אחרת.
(ה) הוגשה תובענה לבית משפט לעניני בעלי חיים והוגשה תובענה אחרת לבית משפט אחר, לגבי ענין שנדון בתובענה בבית המשפט לעניני בעלי חיים, רשאי בית המשפט לעניני בעלי חיים להורות על צירוף התובענות ולדון בהן יחדיו, יהא נושא התובענה האחרת או שוויה אשר יהא, אם לדעתו הצדק והתועלת בצירוף התובענות עולים על הפגיעה בענינו של אדם אחר שהוא צד לתובענה; החל הדיון בתובענה בבית המשפט האחר, לא תצורף התובענה כאמור אלא בהסכמת השופט שהחל לדון בה.
(ו) בית משפט לעניני בעלי חיים רשאי לצרף לתובענה מי שלצורך בירור התובענה והכרעה בסכסוך נדרש שיהיה צד לה, יהא נושא התובענה או שוויה אשר יהא.
(ז) הועבר הענין כאמור בסעיפים קטנים (ה) ו-(ו), רשאי בית המשפט לעניני בעלי חיים להמשיך לדון בו, מן השלב אליו הגיע.
הליכי ביצוע:
7. הליכי ביצוע בתובענה לענייני בעלי חיים, יבוצעו על פי החלטת בית המשפט לעניני בעלי חיים ובפיקוחו, זולת אם הורה בית המשפט על ביצועם באמצעות לשכת ההוצאה לפועל; כן רשאי בית המשפט להורות על ביצועם בדרך אחרת הנראית לו יעילה וצודקת יותר בנסיבות הענין.
סדרי דין וראיות:
8. בכל ענין של דיני ראיות וסדרי דין, שאין עליו הוראה אחרת, לפי חוק זה, ינהג בית המשפט בדרך הנראית לו הטובה ביותר לעשיית משפט צדק; אין בהוראה זו כדי לגרוע מכללי חסיונות עדים או כללי ראיות חסויות.
ערעור:
9. לבית משפט הדן בערעור על פסק דין או על החלטה של בית משפט לעניני בעלי חיים, יהיו הסמכויות הנתונות, לפי חוק זה, לבית המשפט לעניני בעלי חיים, לרבות שמיעת עדויות או הבאת ראיות נוספות, אם הוא סבור שהדבר דרוש לבירור הערעור.
תיקון חוק בתי המשפט:
10. בחוק בתי המשפט [נוסח משולב], תשמ"ד-1984 –
(1) בסעיף 37, בסעיף קטן (ב), אחרי פסקה (13) יבוא:
"(14) ערעורים על פסקי דין של בית משפט לעניני בעלי חיים;
(2) בסעיף 51 –
(א) בסעיף קטן (א) –
(1) אחרי פסקה (5) יבוא:
"(6) בעניני בעלי חיים כמשמעותם בחוק בית המשפט לעניני בעלי חיים, תשפ"א-2020, וזאת על אף האמור בפסקאות (1), (2) ו-(3)".
(ב) אחרי סעיף קטן (ג) יבוא:
"(ד) בענינים המפורטים בפסקה (6) ידון בית משפט שהוסמך כאמור בחוק בית המשפט לעניני בעלי חיים, תשפ"א-2020";
ביצוע ותקנות:
11. (א) שר המשפטים רשאי להסדיר בתקנות, את סדרי הדין והנוהג לפני בית המשפט לעניני בעלי חיים, ובכלל זה הוראות בדבר סמכויות בית המשפט לצוות בענינים הבאים:
(1) הזמנת עד מטעם בית המשפט;
(2) מינוי מומחה או יועץ מטעם בית המשפט, דרכי פעולתו ושכרו;
(3) מינוי כונס נכסים על ידי בית המשפט, דרכי פעולתו ושכרו;
(4) העברת ענין להליך של פישור, כמשמעותו בסעיף 79ג(א) לחוק בתי המשפט [נוסח משולב], תשמ"ד-1984, לרבות סדרים וכללים בהליך הפישור וניהולו;
(5) אגרות.
(ב) בכל ענין מן הענינים המפורטים בסעיף קטן (א) בפסקאות (1) עד (4), מוסמך בית המשפט ליתן כל צו וכל סעד אחר שיראה לנכון לתיתם בנסיבות הענין.
(ג) תקנות לפי סעיף קטן (א)(5), טעונות אישור ועדת החוקה חוק ומשפט של הכנסת.
12. (א) הקמת בתי משפט לעניני בעלי חיים, שידונו בכלל עניני בעלי החיים, תושלם בכל הארץ, לא יאוחר מתום שנתיים מיום תחילתו של חוק זה; שר המשפטים, בהסכמת נשיא בית המשפט העליון, רשאי להורות בצו על העברתן של תובענות כאמור לבית משפט לעניני בעלי חיים מסוים במועד מוקדם יותר;
(ב) תובענות או סוגי תובענות בעניני בעלי חיים, שהיו תלויות ועומדות ביום תחילתו של חוק זה בבית משפט מחוזי או בבית משפט שלום, רשאי מנהל בתי המשפט באישור שר המשפטים להורות בצו על העברתן לבית משפט שלום, שהוסמך לשבת כבית משפט לעניני בעלי חיים, לאחר תיאום עם הנשיאים של בתי המשפט הנוגעים בדבר; בית המשפט שאליו הועברה תובענה כאמור רשאי להמשיך ולדון בה מן השלב שאליו הגיע בית המשפט הקודם.
(ג) על אף הוראות סעיף קטן (ב), רשאי נשיא בית המשפט שבו נדונה התובענה, לבקשת בעל דין, להורות כי התובענה תמשיך להידון באותו בית משפט.
(ד) בכל תחום שיפוט שטרם הוקם בו בית משפט לעניני בעלי חיים יידונו עניני בעלי החיים וערעורים על החלטות רשם ההוצאה לפועל, בענין ביצוע פסק דין בעניני בעלי חיים, בבית המשפט המוסמך לכך ערב תחילתו של חוק זה, ובאותו תחום לא יחולו הוראות חוק זה.